Hva er en Dragebåt?

(Wikipedia)

En dragebåt (kinesisk: 龙舟 eller 龙船 , pinyin: Lóngzhōu, Lóngchuán) er en svært lang og smal padlebåt benyttet ved dragebåtrace. Både båten og konkurransen har sitt opphav i Kina.

Dragebåtsporten er en av de raskest voksende sportsgrener i verden.

Under racene er dragebåtene rigget til med dekorativt hode og hale til en kinesisk drage, og det medføres alltid en tromme som brukes for at padlerne skal holde rytmen.

Dragebåtracene har sitt legendariske opphav i embedsmannen Qu Yuans rituelle selvmord ved drukningsdøden i de stridende rikers tid. Han protesterte mot korrupsjonen, og mange sørget over hans død. For at ikke fiskene skulle fortære hans legeme rodde de ifølge legenden opp og ned elven Miluo Jiang, plasket med årene og slo på tromme for å distrahere fisken, og kastet ut ris for at fiskene heller skulle spise seg mette på det.

Les Marit

Dragebåt i Norge

"Are you ready? Attention! Go!" 20 årer hogger i vannet. Trommeslageren hamrer fram takten mens styrmannen kikker til siden for å se hvordan starten har gått i forhold til konkurrentene. Det er VM i dragebåtpadling og det norske laget er akkurat i gang med sin første 500-meter…

( 15.09.2011 ) Tekst: Stein Winther og Einar Hesselberg Foto: Stein Winther og Einar Hesselberg

Jo, da. Norge har et landslag i dragebåtpadling og har deltatt årlig i EM, VM eller regionale konkurranser. Selv om sporten er lite utbredt og lite kjent i Norge og bare er representert av en eneste klubb - Oslo Dragebåtklubb - feiret sporten faktisk 25-årsjubileum sommeren 2010. Så hva er dragebåtpadling?

Dragebåter og dragebåtpadling har sine røtter i Kina for mer enn to tusen år siden. I utgangspunktet ble det padlet til minne om Chu Yuan, en kinesisk statsmann og poet, som bant seg fast i en elv for å markere sin motstand mot en planlagt krig.

Fra trening i Bestumkilen.

I dag er sporten utbredt over hele verden og det foregår konkurranser og det padles dragebåt i 67 land rundt om i verden. Selvsagt er aktiviteten og populariteten i Østen stor, hvor sporten kom fra, og det var også derfra den gnisten kom som førte idretten til Norge. Bare i Europa padles det dragebåt i 29 land. I internasjonale mesterskap er det de store nasjonene som herjer. (Kina, USA, Tyskland, Canada, Filippinene). I tillegg har også Tsjekkia, Ungarn hevdet seg godt.

I Norden er det i dag bare svenskene ved siden av oss som er aktive og stiller lag. Danskene var aktive en periode og arrangerte EM i Silkeborg I 1996, men har nå dessverre lagt ned virksomheten. Svenskene var meget også aktive og sto blant annet bak en årlig dragebåtfestival i Malmø. I juli i år arrangeres det åpent svensk mesterskap hvor Oslo Dragebåtklubb (ODK) stiller.

Hva og hvor?

All trening med dragebåtpadlingen foregår i Bestumkilen i Oslo. Her samles en gruppe entusiaster til trening tirsdager og torsdager i sesongen, dvs. når vannet er isfritt omtrent ved påsketider og til høsten stopper oss. Vintertreningen drives stort sett på individuelle basis med en felles trening på Ris skole tirsdagskveldene.

Peeptalk før 500 meter i Praha.

Klubben har to moderne, store båter og disponerer også noen mindre båter. Båtene kan beskrives som store kanoer, som rommer henholdsvis 20 padlere i de store og 12 i de små. I konkurranser er båtene utstyrt med dragehode og hale. Det sitter en trommeslager foran og slår takten, mens båten styres av en styrmann med en lang styreåre. De offisielle konkurransedistansene i mesterskap er 200 meter, 500 meter og 2000 meter. Det padles i ulike klasser, der de tre viktigste er Open (med minimum 2 damer på laget), rene kvinnelag og såkalt mixed klasse, der det skal være minst 8 kvinner som padler, resten kan være menn.

Hvem er det som padler?

Vi som trener dragebåt og representer Norge, er medlemmene i Oslo Dragebåtklubb (ODK). Som de andre landene i Skandinavia sliter vi med rekruttering, så de fleste er folk som har "vært med en stund" og har drevet med ulike aktiviteter, ikke bare padling. Per i dag er vi altså en gruppe som ønsker å trene, gjerne slite, men ikke har anledning til å vie hele sin tid til idrett. Det å holde seg i form og ha det gøy med andre, er viktige motivasjonsfaktorer. Og sosialt må det jo bli når 20 mennesker skal sitte så tett sammen som vi gjør i båtene og helst fungere som en eneste synkron organisme.

Vi er en gjeng med riktig kjønnsfordeling(50:50) og alder er fra 25 til 65. Som klubb legger vi vekt på miljø og tilhørighet. Derfor møtes vi ofte gjennom vinteren selv når det ikke er padling på vann. Det er gjennom vinterturer/arrangementer eller ukentlige innetreningene på Ris Skole.

Trening i Bestumkilen.

For å bygge opp lagånd drar vi bl.a. på turer. I 2007 padlet vi sammen med andre kajakker Åreleiken fra Flåm til Gudvangen. For oss var det en kjempe tur og en flott opplevelse. I tillegg til dette har vi padlet turer i så vel Haldenvassdraget som Telemarkskanalen.

Trening

Om sommeren, dvs. fra isen har gått i Bestumkilen ved påsketider, og til uti september, er det trening to ganger i uka. Oppvarming på land med en drøy time på vannet etterpå, hvor vi kjører både intervall, distansetrening, styrketrening. Uttøying på land etterpå. For å gjøre treningene mer spennende, kjøre vi en konkurransedag hver måned med flere båter. Om vinteren samles de som har anledning på Ris skole for innetrening, i tillegg til egentrening.

Lagbilde fra Åreleiken.

Som sportslig mål har vi å være blant de beste i B-finalen i europamesterskap. Skal vi øke ambisjonene trenger vi forsterkninger med flere gode og sterke padlere. Tidligere kajakkpadlere er naturligvis velkomne og gjerne de med erfaring fra C1 og C2, men dette er ingen forutsetning. Det viktigste er at man er sosial og liker å trene.

Dragebåtpadlere på tur.

Oslo Dragebåtklubb er medlem av Norges padleforbund og er på den måten en del av padlemiljøet i Norge. Vi ønsker velkommen flere padlere utenfor dagens ODK i forbindelse med våre treninger og konkurranser.

Les mer på www.odk.no eller www.dragonboatworldinternational.com

Oslo Dragebåtklubb i media

Les hva som er skrevet i avisen om Oslo dragebåtklubb i avisene ved å åpne pdf filene under eller hør radiorepotasjen i Norgesglasset på P1 i youtube videoen under.